Cryptovragen waar jouw alleswetende vriend of zoon zijn mond van openvalt

Zet die alleswetende vriend of zoon voor het blok met deze tien scherpe cryptovragen.

Ik weet het beter 5

10 scherpe cryptovragen voor die alleswetende vriend of zoon

 • Softwareontwikkelaar Laszlo Hanyecz betaalde 10.000 bitcoin voor twee pizza’s in 2010. Destijds had dat een geschatte waarde van ongeveer 41 dollar. Vandaag de dag, bij een waarde van 50.000 dollar per bitcoin, zou deze transactie 500 miljoen bedragen (!)

 • Bitcoin is niet per definitie slecht voor het milieu vanwege verschillende redenen. Bitcoinminers verbruiken veel energie voor het minen van bitcoin, en kiezen vaak voor duurzame energie. Ook zijn bitcoinminers flexibel en mobiel. De apparatuur kan op ieder moment worden aan- en uitgezet. Daardoor kunnen miners lokaal bijdragen aan de stabilisatie van het stroomnet en een duurzame economie.

  Meer weten over de bijdrage van bitcoin aan verduurzaming? Lees er meer over in dit ESG rapport van KPMG.

 • De eerste Bitcoin ETF werd aangevraagd in 2013. Dat was door de broers Cameron en Tyler Winklevoss. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft verschillende aanvragen voor een Bitcoin ETF afgewezen vanwege zorgen over marktmanipulatie en gebrek aan regulering. Nu, 11 jaar later, zijn de eerste spot bitcoin ETF’s goedgekeurd. Een grote mijlpaal voor bitcoin.

 • Een 51% aanval is een scenario waarbij een enkele entiteit meer dan 50% van de rekenkracht in een blockchainnetwerk controleert. Dat maakt het mogelijk om het netwerk te manipuleren door transacties terug te draaien of censuur te plegen.

  In de praktijk is de kans op een 51% aanval bij Bitcoin en Ethereum zeer klein. Om dit uit te voeren moet één entiteit een gigantisch budget beschikbaar hebben en dat is praktisch onhaalbaar.

 • Een ERC-721 token is het type tokenstandaard dat niet-vervangbare tokens mogelijk maakt, ook wel bekend als Non-Fungible Tokens of NFT’s. ERC-721 tokens zijn uniek en onderscheidend van elkaar, vergelijkbaar met een digitale vingerafdruk. Dit type token maakt het mogelijk om digitale bezittingen zoals kunstwerken, muziek, en andere digitale items zoals e-tickets te identificeren en verhandelen op de blockchain.

 • Een hot wallet is een cryptowallet die voortdurend verbonden is met internet. Daardoor heb je snel toegang tot je fondsen, maar ben je wel vatbaarder voor hackaanvallen. 

  Een cold wallet is niet verbonden met het internet. Dat maakt dit type wallet minder kwetsbaar voor digitale bedreigingen, maar minder efficiënt voor dagelijks gebruik.

 • Het aantal bitcoin dat per dag in omloop komt is bepaald in een uitgifteschema, dat vast staat in de code van Bitcoin. Per dag komt er ongeveer 900 nieuwe bitcoin in omloop. In april dit jaar vindt de halving plaats. Dat betekent dat de hoeveelheid bitcoin dat in omloop komt wordt gehalveerd. Vanaf dat moment komt er ongeveer 450 bitcoin in omloop. De halving vindt om de vier jaar plaats.

 • De laatste bitcoin komt naar verwachting in 2140 in omloop. Dit staat vast in de code van Bitcoin. Net als de maximale hoeveelheid bitcoin, dat geprogrammeerd is op 21 miljoen.

 • In tegenstelling tot bitcoin heeft ethereum geen maximale hoeveelheid. Betekent dit dat er oneindig veel ethereum in omloop kan komen? Dat niet. Ethereum gebruikt een uniek verbrandingsmechanisme waardoor er bij iedere ethereum-transactie een klein beetje ethereum wordt vernietigd. Deze methode zorgt ervoor dat ethereum deflationair is, en er minder ethereum in omloop komt. De huidige hoeveelheid ethereum in omloop is ongeveer 120 miljoen.

 • Als je de toegang tot je wallet bent verloren, kun je dit meestal herstellen met je seed phrase, een reeks van 12 of 24 woorden. Deze seed phrase is een back-up die je kunt gebruiken om je wallet opnieuw in te stellen en toegang te krijgen tot je cryptovermogen. Ben je jouw seed phrase kwijt? Dan wordt het herstellen van je wallet veel moeilijker. Zonder de seed phrase zijn je cryptoactiva ontoegankelijk en loop je het risico dat je ze permanent kwijtraakt.

Over Amdax

Amdax is ontstaan vanuit een diepgaand geloof in de grenzeloze mogelijkheden van de blockchaintechnologie en van cryptoactiva. Wij slaan een brug tussen de wereld van traditioneel bankieren en die van digital assets en maken de nieuwe financiële wereld toegankelijk. Als Leading Digital Asset House bieden wij innovatieve en exclusieve producten en diensten aan voor de serieuze cryptobelegger

Onze diensten

REGINA 7992 2

Crypto veilig bewaren

Investeren in cryptoactiva begint met veilige, robuuste en gereguleerde bewaring. Met onze institutional-grade beveiliging en tooling geven we beleggers het vertrouwen om te investeren in crypto.

Amdax ontving als eerste Nederlandse cryptodienstverlener een registratie bij De Nederlandsche Bank. Ook behaalde we als eerste cryptodienstverlener in de EU de prestigieuze ISAE-3000 Type-1 audit, uitgevoerd door Grant Thornton en onder begeleiding van Deloitte. 

Peter LR 5863 cut

Vermogensbeheer

Met vermogensbeheer ontzorgen we onze klanten. Een team van experts beheren en beleggen jouw cryptovermogen. We richten een portfolio in op basis van persoonlijke wensen, doelen en risicobereidheid. Je hebt frequent contact met jouw relatiemanager om ontwikkelingen in je portfolio, voorkeuren en vooruitzichten te bespreken. 

Gezamenlijk account

Kinderrekening

Op een dag is je kind klaar om op eigen benen te gaan staan. Tot die tijd doe je er alles aan om hen te helpen. Dat kan met onze crypto kinderrekening: sparen in bitcoin op naam van je kind. Speciaal voor de kinderen van onze klanten.

Starten met investeren in crypto?

Open een account of maak een afspraak met een van onze relatiemanagers. 

Our website uses cookies

We use cookies to personalize content and advertisements, to offer social media features and to analyze our website’s traffic. We’ll also share information about your usage with our partners for social media, advertising and analysis. These partners can combine this data with data you’ve already provided to them, or that they’ve collected based on your use of their services.